• Afb005.jpg
  • IMG_55354686.jpg
  • IMG_55364687.jpg
  • IMG_55424693.jpg

Watersportvereniging De Nieuwe Haven.

Gelegen in Schiedam, Nieuwe Haven. 100.

Opgericht 15 november 1977, dit ging niet van een leiendak, men was bang dat de watersporter overlast zou veroorzaken deze klacht is ongegrond verklaard en men kon verder met de plannen.

Aan de vele gebouwen met de namen Amsterdam, Rotterdam, Wassenaar, Hoppegebouw, New York en de Nederlanden kunnen we zien dat er veel bedrijvigheid was rond de Nieuwe Haven. Deze gebouwen werden gebruikt door distilleerderijen, branderijen, cartonageindustrie en vele andere zaken die afhankelijk waren met hun aan en afvoer van goederen via het water.

Lange tijd lagen er passagiersschepen voor de Rijnvaart afgemeerd, maar ook dat werd minder en wat overbleef een lege haven met bolders op de kant van de kade.

De bedrijvigheid rond de Nieuwe Haven is tot in de jaren 90 gebleven, aan dezelfde kant als de vereniging zat Bingham met zijn zeilmakerij, iets verder op een openplek daar heeft een wasserij gestaan, nu staan er appartementen.   Ook het complex van Bingham is afgebroken daar zijn appartementen gebouwd dit is een fraai gezicht en het uitzicht daarvan is levendig want in een haven gebeurt er altijd wel iets.

steiger 1986Aan de zijde Lange Nieuwstraat is veel veranderd, de werf van Oosterom is gesloopt evenals bouw en waterbouw onderneming Simons met zijn pontons en hijsstellingen verdwenen zie foto, met een hijsstelling op de achtergrond.

In gebruik name steigers 1986

Vooruitgang is niet tegen te houden, en rondom de Nieuwe Haven komen steeds meer appartementen het aanzien van de haven verandert en krijgt een luxer uitstraling.

In 1983 wordt er begonnen met bodemonderzoek,

15 juni 1983 er wordt een deel van haven en kade gepacht, waar boten af kunnen meren.

1984 de bouwvergunning is afgegeven, men kan beginnen met de inrichting van een jachthaven, het duurt tot 1986 voor de werkzaamheden, zoals palen slaan en steigers bouwen zijn afgerond.

3 mei 1986 de haven wordt feestelijk geopend de leden die een plaats toegewezen kregen kunnen op hun plaats afmeren.

Bij de haven hoort een clubhuis, de plannen liggen klaar en in 1988 staat er een clubgebouw, voorzien van alle faciliteiten zoals douchruimte voor dames en heren een toiletruimte en plaats voor wasmachine en droger.

kantineDe Haven was bedoeld voor watersporters uit Schiedam in het reglement stond dat 90 % van de ligplaatsen bestemd waren voor Schiedammers.

Tijden veranderen en zo ook het beleid, de meeste watersporters met een ligplaats komen nog steeds uit Schiedam maar dat is geen strikte regel meer.

Ook de haven verandert er komen steeds meer ligplaatsen bij.                            Kantine oud en nieuw naast elkaar

Er heeft twee keer een uitbreiding van ligplaatsen plaatsgevonden, 1e in 1989 en 2e in 1999.

casco2007 de kantine is bijna 20 jaar oud er worden plannen gemaakt om de kantine te renoveren en of een nieuwe kantine bouwen dat laatste idee heeft gewonnen want er werd een nieuwe kantine besteld vele opties zijn besproken op bestuur en ledenvergaderingen, uiteindelijk werd er op 15 oktober 2007 een casco woonark besteld.

casco zonder interieur

Deze werd door vrijwilligers ingetimmerd en voorzien van alle gemakken die we gewend waren.

Dat het een leuk geheel geworden is hebben we te danken aan de professionaliteit van de vrijwilligers, men ziet op de foto`s boven en onder wat het geworden is gelukkig hebben we onder de leden aannemers, intereurbouwers, loodgieters en elektriciens en veel leden met gouden handen die dit voor elkaar gebracht hebben.

feestje 1Zoals te zien een gezellige ruimte, geschikt voor feestjes, vergaderen en andere zaken welke georganiseerd worden door de evenementen commissie.

In het souterrain bevindt zich het havenkantoor met bergruimte, doucheruimte en toiletten, waar ook de wasmachine en droger staan daar opgesteld.

Buiten zitten in de zomer, ook daar is voor feestje 2gezorgd we hebben een terras waar men kan genieten van het zonnetje met uitzicht over de haven.

Ook een grijswaterpomp en stortplaats voor fecaliën ontbreekt niet.

In de hal van het clubgebouw hangt een defibrillator.

Vrije ligplaatsen hebben we niet, maar het vaargedrag van de leden is zo dat er veel plaatsen vrij zijn waar men als passant kan afmeren.

Lammert Siemens

Subcategorieën